Kazanç kaybı nedir? Ticari gün kaybı nasıl alınır?

Ana Sayfa - Blog

Kazanç kaybı nedir? Ticari gün kaybı nasıl alınır?
Genel
Kazanç kaybı nedir? Ticari gün kaybı nasıl alınır?

Kazanç kaybı nedir ticari gün kaybı nasıl alınır bakıldığında aracı hasara uğrayan araç sahibi, aracın değer kaybını kusur oranınca karşı tarafın trafik sigortasından talep edebilmektedir. Araç değer kaybı araçların ikinci el piyasası içerisinde meydana gelen düşüş miktarını ifade etmektedir.

Ticari araç kazanç kaybı ise değer kaybından farklıdır ve kazanç kaybı, ticari amaçlarla kullanılan araçların kaza sonucu tamirde geçirdiği süre boyunca kullanılmaması veya işletilmemesi sebebiyle yaşanan maddi kayıptır. Ticari araçlar taksi, servis, otobüs, dolmuş vs. her türlü araç için bu tarz durumla karşılaşılabiliyor.


TİCARİ KAZANÇ KAYBI KİMDEN ALINIR?

Ticari kazanç kaybı kimden alınır karşı tarafın trafik sigortasından talep edilemez. Ticari kazanç kaybı kaza nedeninde kusuru yer alan diğer aracın ruhsat sahibi içerisinden veya sürücüden talep edilebilmektedir. Kazada kusursuz olmak şart değildir ve kusurun tamamı ticari araç sahibinde olmadığı sürece talepte bulunabilir.

Türkiye’de özellikle İstanbul’da olan araç sayısına, trafik kazalarının istatistiklerine bakıldığında araç kazalarında ticari kazanç kaybı önemli bir konu olmaktadır. Konuya geçilmeden önce önemli olan bir diğer husus ticari davaları da arabulucuğun dava şartı olduğunu ticari kazanç kaybı da dava şartı olarak arabulucuğun zorunlu olduğu bir husustur bu nedenle bu alanda destek almak istediğiniz sonuca ulaşmayı sağlar.


TİCARİ ARAÇ KAZANÇ KAYBI NASIL HESAPLANIR?

Ticari araç kazanç kaybı nasıl hesaplanır için hasar dosyası, başta tamir süresini gösteren evrak ve kaza tespit tutanağı olmak üzere dava dilekçesine ek olarak sunulmalıdır. Mahkeme gerekli görüldüğü takdirde ilgili meslek kuruluşlarından veya bilirkişiden görüş sorabilmektedir.

Ticari kazanç kaybı belirlenme aşamasında zorunlu giderler kazanç kaybından düşülmek zorunda olabilir. Örnek olarak yakıt parası gibi zorunlu giderler düşülerek kazanç kaybı miktarı tespit edilmelidir. Aksi takdirde ticari kazanç kaybına uğramış olan kişi için sebepsiz zenginleşme hükümleri devreye girebilir. Aracın kazanç kaybı hesaplanırken,


Ticari araçlarda meydana gelen kazanç kaybı zararının hesaplanabilmesi için öncelikle aracın onarımda kaldığı günün ve aracın günlük kira bedelinin belirlenmesi gerekir.

Uygulama sırasında aracın günlük kiralama bedelinin hesaplanmasında birçok yanlış hesaplama yöntemiyle karşılaşılabilir.

Özellikle filo kiralama şirketlerinde uzun süreli kiralama yapılan araçlar aylık olarak belli bir sene süre koyularak kiralanır bu nedenle, sözleşme içerisinde kararlaştırılan kira süresinin uzun olması durumuna göre aylık kira bedeli de aynı miktarda azaltılır.

Kazanç kaybı zararına ilişkin bilirkişi raporlarına yapılan hesaplamalarda ise kira sözleşmesinde yer alan aylık kira bedelinin gün bazında hesaplanarak günlük kira bedeli tespit edilmektedir fakat tespit edilen bu bedel hukuka aykırıdır.

Aracın günlük kira bedeli hesaplanırken, öncelikle yapılması gereken, aracın model ve markasına göre kaza tarihindeki günlük emsal kira bedelleri araştırılmalıdır.

Arama
Kategoriler
whatsapp