Araç Değer Kaybı

Ana Sayfa - Blog

Araç Değer Kaybı
Genel
Araç Değer Kaybı

Araç Değer kaybı hizmeti ile sizler için öncelikle DEĞER KAYBINIZIN ne kadar olduğunu tespit ediyoruz. Sigorta firmalarının bilgi sağlamadığı ve kişilerin araştırmak için doğru kaynakları bulamadığı ancak yasal açıdan da hak edilmiş ve/veya hak edilebilecek olan tazminatların temini noktasında yapabileceğiniz başvurulan sizin adınıza yaparak hakkınız olan değer kaybı tazminatınızı alabilmeniz için aracılık hizmeti sağlıyoruz.


Araç Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Alınır?

Kanunda yapılan değişiklikle her yaş ve kilometredeki araç için araç değer kaybı tazminatı istenilebilecektir. Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamında 2021 yılında yapılan değişiklikle araç değer kaybı tazminatı isteyebilmek için aracın 165.000 km’den düşük olması şartı, yani kilometre sınırı kaldırılmıştır. Artık her kilometredeki hasar gören araç için araç değer kaybı talep edilebilecektir.

Değer kaybı başvurusu için iki temel önşart vardır:

Yaşanan trafik kazasında kusurun tamamının (yüzde yüz, % 100 kusur) araç değer kaybı başvurusunda bulunan kişide olmaması gerekmektedir.

İkinci olarak, kazaya karışıp hakkında değer kaybı başvurusu yapılan aracın pert olmaması gerekmektedir.

Yukarıdaki şartlar gerçekleştikten sonra araç değer kaybına ilişkin talepler, önce meydana gelen kazada kusurlu olan araç sürücüsünün zorunlu trafik sigortasına başvuru yapılmalıdır. Sigorta şirketine başvuru zorunludur. Sigorta şirketinin az ödeme yapması veya ödemeyi reddetmesi halinde sizlere hukuk ekibimiz tarafından gerekli desteği sağlıyoruz.

Trafik kazalarından kaynaklanan tazminatlar için, 14.04.2016 tarihinde Karayolları Trafik Kanunu’nun 97. maddesi değiştirilmiştir. Buna göre “Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.” Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince başvurular sigorta şirketine karşı yazılı şekilde iletilmelidir.


Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır ?

Aşağıdaki faktörler göz önünde bulundurularak, araç değer kaybı tahmini yapılabilir. Ancak aracın hasarlı haliyle birlikte piyasa değerindeki gerçek kayıp, konusunda uzman eksperimiz tarafından belirlenir.

Araçın Durumu ve Özellikleri

Değer kaybı hesaplaması için ilk adım, aracın durumu ve özelliklerinin değerlendirilmesidir. Bu kapsamda aracın yaşına, kilometresine, hasar geçmişine, bakım geçmişine, marka ve modeline göre bir inceleme yapılır.

Piyasa Araştırması

İkinci adım, aracın piyasa değerinin belirlenmesidir. Bu aşamada, benzer özelliklere sahip araçların piyasa değerleri araştırılır. Bu süreçte araçın marka, model, yıl, kilometresi gibi bilgileri göz önünde bulundurulur.

Değer Kaybı Hesaplaması

Son adım hesaplama, aracın hasar kaybı tutarına ve geçerli olan değer kaybı oranına göre yapılır. Değer kaybı oranı, aracın hasar geçmişi, durumu ve kilometresine göre değişkenlik gösterir. Sonuç olarak, aracın değer kaybı tutarı, aracın piyasa değeri ile karşılaştırılarak hesaplanır.

Araç değer kaybı hesaplamasında aşağıdaki unsurlar dikkate alınır:

* Aracınızın marka ve modeli

* Aracınızın üretim tarihi

* Aracınızın trafiğe çıkış tarihi

* Aracınızın kaza anındaki kilometresi

* Aracınızın kaza tarihi itibariyle muadillerinin ikinci el piyasasındaki rayiç değeri

* Aracınızın hasar geçmişi ve niteliği

* Aracınızın boyanan / değişen parçaları dikkate alınarak hesaplanır.


Nitekim Yargıtay da almış olduğu karar da değer kaybı hesaplama “Dairemizce değer kaybının belirlenmesi hususunda aracın kaza tarihindeki hasar görmemiş piyasa değeri ile onarılmış haldeki piyasa değeri arasındaki fark kriteri esas alınmaktadır. Hükme esas alınan raporlarda bu kritere göre hesaplama yapılmadığı anlaşılmakla, dosyadaki fotoğraflar, kaza tespit tutanağı ve tüm belgeler incelenerek, aracın modeli, yaşı, hasarın ağırlığı, boyanmış olan yerler ve hasarlı bölgelerin özelliği nazara alınıp, aracın kaza öncesi ikinci el piyasa rayiç değeri ile tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa rayiç değeri arasındaki farkın değer kaybını göstereceği ilkesine göre değer kaybının tespiti için yeniden rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir…” (Y17HD 2016/14600 E. 2019/6626 K.) şeklinde görüş bildirmiştir.” yazıları yeni pencerede açılsın istiyoruz.

Arama
Kategoriler
whatsapp